În zilele noastre, munca la birou presupune un minim de opt ore petrecute stând pe scaun, în faţa unui calculator. De aceea este foarte importantă poziţia când petrecem foarte multe ore la birou. O poziție incorectă timp de mai multe ore pe zi în fața calculatorului, timp în care te ridici doar pentru a-ți mai lua o cană de cafea sau pentru masa de prânz, îți poate cauza pe termen lung dureri de spate și probleme de sănătate. Poate deja simți că te doare mijlocul în fiecare seară când ajungi acasă. Nu e cazul să îți faci griji însă. Există soluții care să te scape de dureri sau care să le prevină. Cel mai important este să le cunoști si să respecți sfaturile de mai jos atunci când stai la birou. La început s-ar putea să ți se pară mai greu, dar treptat poziția corectă va deveni obișnuință.
Iată la ce trebuie să fii atent atunci când stai la birou multe ore:
- Talpa trebuie să atingă podeaua.
- Între genunchi și marginea șezutului scaunului trebuie să fie loc, într-atât încât să încapă un pumn încleștat.
- Picioarele și mâinile trebuie să fie îndoite la 90º.
- Biroul ar trebui să fie cu 2-3 cm mai înalt decât cotul, atunci când ești așezat pe scaun și ții brațele îndoite într-un unghi de 90º . Asigură-te că ai umerii relaxați atunci când faci măsurătorile.
- Evită să îți sprijini mâna pe brațul scaunului dacă, făcând asta, nu obții o poziție în care cotul este îndoit într-un unghi de 90º .
- Asigură-te că din când în când mai schimbi poziția. Ridică-te de pe scaun și plimbă-te câțiva pași sau fă niște exerciții de stretching dacă stai la birou multe ore.
- Nu ține mouse-ul prea departe de marginea biroului. Este recomandat ca, atunci când stai cu mâna pe mouse, cotul să fie poziționat lângă corp, nu mai în față, astfel încât să păstrezi unghiul de 90º la toate articulațiile corpului.
- Monitorul trebuie pozitionat direct în faţă, astfel încât să nu fii nevoit să te înclini sau să te întorci către el. De asemenea, jumătatea de sus a ecranului să fie la înălţimea privirii tale.
O postură corectă pe scaun este importantă, dar nu este de ajuns. Este recomandat ca, la fiecare oră, să rezervi cel puţin 2 minute mişcării. Pentru a avea o poziție diferită când stai la birou, ridică-te în picioare atunci când vorbești la telefon. Când e posibil, organizează întâlniri în care colegii să stea în picioare sau pur și simplu fă exerciții de stretching din când în când.
Aminteşte-ţi că, de fiecare dată când te doare ceva, corpul încearcă să îţi transmită un mesaj. Daca ai dureri de gât sau spate chiar şi atunci când ai respectat sfaturile de mai sus, adreseaza-te unui specialist. Împreună putem stabili cele mai bune variante de tratament pentru afecţiunea ta.
Fiziokinetoterapeut- Drăghici Denisa Mihaela