Paraplegia este o paralizie a membrelor inferioare. Este cauzata, in general, de o leziune a maduvei spinarii ca urmare a unui traumatism la nivelul coloanei vertebrale.
Sectionarea poate avea loc la orice nivel. Zona din canalul maduvei care este afectat in paraplegie este fie toracica, lombara sau sacrala.
Paraplegia este o paralizie a celor doua membre inferioare si apare atunci cand leziunea este localizata sub T2 (toracical 2). Paralizia este pierderea miscarii si a senzitivitatii, ca urmare a lezarii sistemului nervos.
Forme de paraplegii
Dupa zonele pe care le afecteaza, paraplegiile pot fi:
- Monoplegie – un membru
- Tetraplegie – paralizia tuturor membrelor atat superioare cat si a celor inferioare. Leziunea este localizata superior de C5 – cervical 5.
- Hemiplegie
Hemiplegia reprezinta paralizia unei jumatati de corp, datorata unei leziuni neurologice infectioase sau traumatice, situata in encefal sau in invelisul cervical al maduvei spinarii. Este insotita de o intarire a muschilor nefunctionali, dureroasa si duce la atrofiere musculara.
Hemiplegia poate fi:
- Hemiplegia cu coma – bolnavul este inconstient, membrele cad brusc.
- Hemiplegia flasca – paralizie faciala.
Paraplegia poate fi flasca sau spastica si este insotita de anestezie cutanata termica si tactila, de pierdere a sensibilitatii defactiei si mictiunii.
Paraplegiile sunt:
– paraplegie spastica familiala – acest sindrom este caracterizat printr-o leziune a nervilor motrici. Tratamentul este de foarte lunga durata medicamentos, masaj pe zona flasca si sanatoasa si gimnastica medicala. Bolnavul trebuie sa primeasca echilibru in pozitia asezat pentru a se putea deplasa in scaunul cu rotile. Exercitiile active vor viza muschii trunchiului, membrelor superioare, capului si gatului. Se recomanda si exercitii de respiratie.
– paraplegie spasmodica familiala – sindromul lui Strumpell Lorrain.
Tratament naturist pentru paraplegie
In paralizia membrelor superioare si inferioare se vor masa zonele reflexogene timp de 3-5 minute. Ca tratamente naturiste se recomanda:
- bai cu rozmarin,
- infuzie de ceai de cimbru,
- terci cald si frunze oparite pe un tifon in zona paralizata,
- se consuma varza.drojdie de bere, hrean, suc de morcovi,
- impachetari cu parafina,
- dusurile – proceduri de termoterapie – actiunea apei (rece, calda, alternanta)
- kinetoterapia – terapie prin miscare recuperatorie medicala pentru refacerea unor parti afectate.
Pregatirea psihica este foarte importanta pentru readaptarea bolnavului de paraplegie in mediul social.