Parapareza este o paralizie incompleta a membrelor. Parapareza apare in urma lezarii maduvei, determinand paralizia membrelor inferioare, tulburari de sensibilitate si tulburari sfincteriene.
Parapareza rezulta cel mai frecvent dintr-o leziune intraspinala la nivelul sau sub nivelul coloanei toracice superioare. Alte cauze de parapareza includ alte leziuni de neuron motor central (leziuni parasagitale si hidrocefalia) si leziuni de neuron motor periferic (afectiuni ale celulelor cornului anterior).
In parapareza acuta, a maduvei spinarii, deficitul de neuron motor central este asociat cu neputinta de a retine urina si fecalele, amorteala membrului inferior, reflexe absente si tonus flasc.
Posibilitatile de diagnostic includ metastazele epidurale, hematomul epidural si ischemia maduvei spinarii.
Bolile emisferelor cerebrale care determina parapareza acuta includ ischemia arterei cerebrale anterioare, tromboza sinusului sagital superior, tromboza venoasa corticala sau hidrocefalia acuta. Parapareza este rar cauzata de polineuropatia acuta demielinizanta sau rar de o miopatie.
Parapareza subacuta sau cronica cu spasticitate este cauzata de boala de neuron motor central.
Tipuri de parapareza:
- Flasca
- Spastic
Abordarea clinica incepe cu un RMN sau o mielografie pentru vizualizarea maduvei spinarii. In situatii rare in care parapareza cronica se datoreaza disfunctiilor de neuron motor periferic sau slabiciunii miopatice, localizarea este suspectata de obicei pe baza semnelor clinice si confirmata prin EMG.
Tratamentul de recuperare este complex. Cuprinde interventie chirurgicala daca e cazul si apoi kineoterapia, masaj si electroterapia, adica terapie prin stimulari electrice.
Obiectivele recuperarii contine patru stadii:
- stadiul 1 – drenajul bronhic si respiratia diafragmei,prevenirea tromboemboliei si escarelor;
- stadiul 2 – program kinetic la pat pentru o pozitie sezand si reeducarea vezicii;
- stadiul 3 – renuntarea partiala la scaunul cu rotile;
- stadiul 4 – reeducarea mersului.
Efectele negative ale paraparezei asupra psihicului uman pot fi indepartate cu ajutorul medicilor si a kinetoterapeutilor.