Despre Osteoporoza
Osteoporoza afecteaza oasele cauzand slabire, fragilitate si o predispozitie la fracturi. Reducerea masei osoase apare in procesul natural de imbatranire, dar aparitia osteoporozei poate fi prevenita.
Dupa varsta de 30-35 de ani, atat femeile, cat si barbatii incep sa piarda masa osoasa in mod natural. Cu toate acestea cele mai predispuse la osteoporoza sunt femeile si nu barbatii. Printre factorii de risc se numara varsta, antecedentele familiale, tratamente indelungate cu cortizon, absenta expunerii la soare, hormonii sexuali, boli cronice ale rinichilor, diabet zaharat, anorexia nervoasa, medicamentatia, nivelul de activitate, fumatul, consumul de alcool, cresterea secretiei glandei tiroide, afectiuni cronice ale intestinelor, poliartrita reumatoida, imobilizare indelungata la pat. Cercetari stiintifice au determinat ca la baza aparitiei osteoporozei ar putea fi chiar si rasa persoanei (femeile albe si asiatice sunt mult mai predispuse decat cele de origine afro-americana sau hispanice) sau chiar si statura (femeile sub 1,60 m).
Boala se instaleaza ca o consecinta a reducerii cantitatii masei osoase. Oasele se modifica devenind subtiri si avand interiorul moale si poros. Oasele reprezinta un tesut viu, fiind rezultatul unui echilibru, in care are loc si depunere de os, dar si pierdere de os. Cand echilibrul dispare sau este intrerupt masa osoasa se diminueaza si astfel apare osteoporoza. Acest proces necesita anumite proteine si minerale, care sunt absorbite din fluxul sanguin.
Prevenirea si ameliorarea osteoporozei
Prevenirea pierderii lente de masa osoasa si prevenirea osteoporozei se pot face printr-o dieta bogata in calciu si vitamina D, facand exercitii fizice, evitand fumatul si consumul excesiv de alcool. Femeile in primii ani de la menopauza sunt cele mai predispuse la osteoporoza deoarece pierderea masei osoase se face intr-un ritm mai accelerat fapt pentru care un aport satisfacator de calciu si vitamina D este foarte important.
Din pacate, de cele mai multe ori, medicamentele utilizate pentru a reduce riscul de fracturi la persoanele cu osteoporoza pot provoca reactii adverse la unele persoane. Totusi acest lucru depinde de o multime de factori diferiti. Cateva din reactiile adverse sunt: unele dintre tabletele cu bifosfonati pot provoca inflamatii la ale esofagului, durere in gat si dificultati la inghitire, dureri musculo-scheletice si dureri in piept.
Datorita efectelor adverse ale medicamentelor se recomanda dieta care amelioreaza semnificativ orice boala, inclusiv osteoporoza, deoarece modul gresit de alimentatie reprezinta cauza principala a degenerarii oaselor.
Osteoporoza este o boala produsa din cauza demineralizarii (calciu, fosfor, magneziu, fier, mangan etc.) sau prin carenta de vitamina D!
Sfaturi de alimentatie in caz de osteoporoza
Alimentele bogate in calciu si vitamina D te pot ajuta, indiferent de varsta, sa te protejezi sau chiar sa ameliorezi osteoporoza. Femeile de peste 50 ani ar fi bine sa consume 1500mg/ zi de calciu. Cele mai bune surse de calciu sunt: laptele cu continut redus de grasimi, branza, iaurt; alimentele cu adaos de calciu, cum ar fi suc de portocale, cereale sau paine; somonul in ulei, sardinele, migdalele, legumele cu frunze verzi si broccoli. Pe langa calciu, acestea mai contin si magneziu care ajuta la pastrarea calitatii osoase. Trebuie mentionat faptul ca orice derivat de lapte contine calciu, nu doar laptele dulce, care poate fi greu de tolerat de unele persoane.
Alimentele care contin vitamina D sunt: galbenusul de ou, ficatul, peste si produsele lactate fortificate cu vitamina D. Administrarea de suplimente de vitamina D impreuna cu calciul poate ajuta la fortificarea oaselor. Este important sa se administreze si vitamina D si fosfor in cantitati suficiente concomitent cu calciul pentru a ajuta la absorbtia acestuia.
Dintre cele mai bogate alimente in calciu amintim:
- Un pahar de lapte contine 290-300 mg calciu;
- Sardine in ulei (3oz) = 324 mg calciu;
- Iaurt integral 8oz = 415 mg calciu;
- Iaurt degresat 8 oz = 250-380 mg calciu;
- Somon la conserva cu oase 3 oz = 180 mg calciu.
Alte alimente recomandate sunt soia, cerealele integrale, semintele de floarea soarelui, alunele, fasolea uscata, legumele de culoarea verde, nucile, ceai de papadie, seminte de susa, lapte de migdale. Alimentele bogate in sare, carnea procesata si cafeaua bauta in exces nu fac bine persoanelor care sufera de osteoporoza.
In tratarea osteoporozei, in afara de dieta, se recomanda exercitiile fizice in mod regulat (mersul pe jos, drumetiile, dansul, carare/ridicare de greutati nu foarte mari, plimbari prin apa pana la nivelul pieptului de 30 minute cam de 3 ori pe saptamana, bai in apa calda de 36°C pe o perioada de 30-40 minute in pozitie de sezut), precum si o mica expunere la soare.