Sanatatea oaselor noastre este foarte importanta.
Osteoporoza este rarefierea, fara decalcifiere, a tesutului osos prin marirea spatiilor medulare. Cauzele osteoporozei sunt: varsta, alimentatia, stilul de viata, activitatea fizica, obezitatea, echilibrul sistemului endocrin ducand la demineralizarea osoasa.
Inpreuna cu alte minerale, calciul intareste fibrele care formeaza sistemul osos.
Corpul uman contine aproximativ doua kilograme de calciu, 99% din acesta se afla in dinti si oase. Calciul zilnic necesar pentru adulti este de 1000 mg. Pentru fixarea calciului sunt necesare: vitamine (D, A, C si K), acizi grasi esentiali, microelemente (zincul, cuprul, siliciul, fluorul, manganul, borul, fierul, izoflavoanele).
Alimentele bogate in calciu sunt: laptele si produsele lactate asociate cu fructe sau legume (salata cu branza), conopida, spanac, sardime, somon,oua, carne de pui etc.
Alimentele periculoase pentru Osteoporoza
Alimentele periculoase sunt:
- Sarea (clorura de sodiu) – este importanta (datorita iodului), dar sub 6 g (o lingurita rasa) pe zi tinand cont ca ea se afla ascunsa in celelalte produse alimentare ce le consumam. Sodiul din sare favorizeaza eliminarea renala a calciului.Pentru fiecare 2300mg sare consumata se pierde aproximativ 40 mg calciu.
- Cafeaua – care prin cofeina contribuie la demineralizarea osoasa, crescand capacitatea de scoatere a calciului din oase, scade absorbtia acestuia la nivel intestinal. Prin consumul a 100 ml de cafea bauta se pierd aproximativ 6 mg de calciu.
- Bauturile carbogazoase – prin continutul lor bogat in fosfor (produce fragilitate si faramitare osoasa) si cofeina, determina accelerarea pierderii de calciu. Raportul optim dintre calciu si fosfor trebuie sa fie de 4:1.
- Soia – are un continut ridicat de oxalate care blocheaza calciul, astfel organismul nu-l mai poate utiliza. Dar, consumata cu alte alimente bogate in calciu, are efecte benefice.
- Alcoolul – consumat in mod excesiv duce la scaderea densitatii osoase intrucat reduce absorbtia calciului.
- E-urile (aditivi adaugati in alimente cu rol de indulcitori, coloranti, emulgatori si conservanti) E 123, E 131, E 211, E 213, E 214, E 215, E 216, E 217, E 239, E 621, E 950, E 951, E 954 fiind extrem de periculosi pentru osteoporoza.
- Zaharul – excesul de zahar inhiba absorbtia de calciu, de fosfor si alte minerale importante in fixarea calciului.
- Proteinele – consumate in exces (mai ales proteine de origine animala) organismul produce niste chimicale numite sulfati, care determina desprinderea calciului de pe oase.
- Painea alba si fainoasele din faina alba – au capacitatea de a lega calciul de substante care nu absorb, ci se elimina prin fecale.
Tinand cont atat de alimentele benefice osteoporozei, cat si de cele periculoase iti poti mentine sau chiar ameliora situatia privind boala oaselor.