Care este diferenta dintre entorsa si luxatie? Ligamentele, muschii sau tendoanele care imbraca oasele si incheieturile pot fi afectate daca miscarile pe care noi le facem nu sunt corecte (miscari bruste sau violente pentru oase).
Entorsa
Consta in intinderea violenta a ligamentelor articulare, dar fara o ruptura sau smulgerea acestora. Entorsa apare la glezna, la genunchi sau la articulatia mainii.
Recunoastem o entorsa dupa umflatura dureroasa, miscarile se pot face, dar nu sunt naturale si pot aparea chiar si vanatai.
Pana sa ajunga la spital ranitului i se pot pune comprese cu gheata sau ii putem imobiliza zona prin infasurare cu bandaj elastic sau fasa. La spital va fi consultat de un medic specialist si i se va face o radiografie.
Tratamentul entorsei la glezna consta in punerea unui bandaj sau unei atele pentru o durata de 2 saptamani sau in cel mai dureros caz se pune in gips.
Luxatia
Inseamna deplasarea unui os din articulatie. Luxatia primeste denumirea regiunii in care s-a produs: umar, picior, cot.
Luxatia se produce prin cadere pe umar, cot, picior (prin aterizare din saritura pe marginea externa a piciorului). Se intalneste mai des la sportivi (leziuni sportive) si turisti.
Primul ajutor in cazul luxatiei la picior se face tragand de picior asa cum se face cand se scoate cizma, genunchiul trebuie sa fie in flexie pentru a permite relaxarea tendonului lui Achile. Ajuns la spital este luat in primire de medical specialist.
Pentru ameliorarea durerilor si vindecare se folosesc:
- comprese din apa sedativa care e compusa din amoniac, alcool camforat, sare marina si apa;
- ulei de musetel pentru frectii usoare si vindecare;
- vin de salvie;
- comprese calde de cimbru fiert intr-un litru de apa;
- cataplasma de tataneasa.
Terapia Bowen este una din terapiile de reabilitare recomandate in cazul acestor entorse sau luxatii.