Osteoporoza determina o pierdere de 30-40% a masei osoase, prin demineralizare cu un ritm anual de 1-2%, in special la femei (femeia pierde 50% din partea spongioasa si 35% din cea corticala, in timp ce barbatul pierde 35%, respectiv 20%).
Pentru o nutritie corecta, aportul de calciu trebuie sa fie intre 1000-1500 mg pe zi. Daca corpului nu i se administreaza suficient calciu, acesta isi va lua din oase ducand la boala oaselor, numita osteoporoza.
Se recomanda alimente bogate in minerale si vitamine (D, K, Mg, Zn, C), legume si fructe proaspete precum si plante naturale.
Cele mai recomandate plante, legume si fructe in combaterea bolii oaselor sunt:
- Morcovul consumat crud sau suc – contine beta-caroten care determina cresterea sintezei progesteronului – fitohormoni capabili sa neutralizeze estrogenul.
- Spanacul – crud, oparit sau sub forma de salate este foarte bogat in minerale.
- Urzica – gatita sau uscata, de preferinta varfurile tinere, este plina de minerale si redreseaza organismul.
- Telina – cruda, fiarta, gatita sau ca suc – este perfecta pentru afectiunile osoase.
- Varza de Bruxelles – contine vitamina K care ajuta la protectia impotriva osteoporozei.
- Loboda – partea aeriana contine potasiu, fosfor si calciu.
- Marar – are efect estrogen mai ales sub forma de tinctura.
- In
- Ridichi – combate rahitismul prin stimularea reminalizarii.
- Fasole
- Soia – gatita sau sub forma de tinctura.
- Gulia – contine calciu si magneziu, sub forma de suc.
- Cereale integrale
- Hamei – calmeaza durerile de osteoporoza.
- Hrisca
- Coada calului – in special datorita siliciului care are un rol esential in elasticitate si soliditatea osoasa.
- Dafin – osteoporoza, osteocondroza.
- Lucerna – continut foarte mare de estrogeni vegetali.
- Coada soricelului – praful din flori uscate mai ales pentru osteoporoza.
- Brusture – distruge o serie de germeni patogeni.
- Lemn dulce – folosit ca tinctura are ca efect compensarea deficitului de hormoni estrogeni in cazul pierderii de substanta osoasa.
- Seminte de susan si uleiul extras din acesta contin mai mult calciu asimilabil.
- Alge marine.
- Fragi – continut mare de minerale.
- Coacaze negre – in cazul bolilor mai grave.
- Castan comestibil
- Miere de albine
- Lamai – pentru accelerarea sudarii oaselor.
- Muguri de: pin, vita-de-vie, jneapan.
- Mladite de: mur, merisor, sequoia.
Se consuma fructe proaspete: prune, smochine, mere, banane.
Pentru a usura echilibrarea organismului si a stopa decalcifierea sunt necesare infuzii din aceste plante calmante si remineralizante.
Regula de aur in alimentatie ar trebui sa fie moderatia.