Reumatismul degenerativ reprezinta o deteriorare, o distrugere lenta, dar continua, a cartilajului unei articulatii. Pot fi afectate articulatiile cervicale, a coloanei vertebrale, ale soldului, genunchilor.
Prin cuvantul reumatism sunt definite bolile de articulatii, care pot avea sau nu durere si inflamatie (umflarea incheieturilor). Majoritatea tipurilor de reumatism au evolutie lunga si necesita tratament indelungat.
Despre reumatism degenerativ
Reumatismele degenerative apar in functie de: varsta, obezitate, de factorii meteorologici si de anatomia patologica (erodarea cartilajului articular, hipertrofia si proliferarea osului cu formarea de osteotite). Persoanele cele mai afectate de reumatism degenerativ sunt persoanele cu varsta de peste 40 ani si chiar 2/3 sunt femei.
Reumatismul degenerativ poarta numele generic de artroza. In functie de localizare exista mai multe tipuri de artroze.
- artroze ale genunchilor = gonartroza
- artroze ale coloanei = spondiloza (cervicala, toracala lombara, etc)
- artroze ale soldurilor = coxartroza
- alte artroze
Modificarile cele mai frecvente provocate de aceasta afectiune reumatismala sunt:
- noduli la nivelul degetelor;
- rigiditate a spatelui si gatului;
- durere cronica si disconfort in timpul sederii sau mersului;
- tumefactii ale genunchilor.
Tratamente pentru reumatism degenerativ
Reumatismul degenerativ nu pune in pericol viata individului. Printr-un tratament specific se pot ameliora simptomele, iar viteza de evolutie a afectiunii poate fi franata.
In tratament trebuie sa fie incluse in mod obligatoriu sedintele de fizioterapie si kinetoterapie (exercitii fizice active cu supraveghere medicala care stimuleaza mobilitatea si rehidrateaza articulatiile afectate), sedintele de masaj terapeutic specific. Fizioterapia are efect asupra articulatiilor afectate, contribuie semnificativ la tonifierea coloanei vertebrale si la detensionarea musculaturii din zona cervicala.
Nu este niciun mister in faptul ca masajul alina durerile si contracturile musculare. Anumite manevre ale masajului ce obtin efecte relaxante duc la scaderea excitabilitii si contractilitatii musculare. Acest lucru este explicat prin faptul ca masajul creste circulatia sangelui in muschi.
Amestecul de comprese reci si calde sunt eficace in combaterea durerii reumatismale degenerative. Compresele reci sunt foarte eficiente pentru reducerea senzatiei de durere in primele zile ale reactivarii. Puneti apa la congelator într-o punga din plastic si dupa ce îngheata înveliti-o într-un prosop si aplicati-o pe regiunea dureroasa de câteva ori pe zi, dar nu mai mult de 10 minute odata. Dupa cedarea durerii, se vor folosi compresele calde care relaxeaza muschii din jurul articulatiei dureroase si pot usura simptomele chiar mai bine decât gheata. Si aplicatiile calde se vor limita la maximum 10 minute odata.
Tratamentul pe baza de medicamente antireumatice se administreaza doar la recomandarea medicala de specialitate deoarece un tratament medicamentos indelungat poate sa genereze efecte secundare, precum afectiuni gastrice, ulcer, etc.
O dieta variata, bazata pe produse de origine vegetala bogata in fibre si saraca in grasimi ofera toate substantele nutritive necesare stimuland starea de sanatate si contribuind la controlul ingrasarii.
Statiunile pentru tratarea afectiunilor reumatismale degenerative sunt: Baile Felix, Baile Herculane, Eforie Nord, Mangalia, Neptun, Ocna Mures, Ocna Sugatag, Sangeorz-Bai, Sovata, Bazna, Techirghiol.