Reumatismul inflamator este o forma de reumatism care se caracterizeaza prin inflamarea uneia sau a mai multor articulatii. In bolile inflamatorii cauza este inflamatia.
Reumatismul inflamator debuteaza in mod special la persoanele tinere. Durerile articulare inflamatorii sunt foarte chinuitoare, nu depind de starea vremii si trec numai dupa administrarea medicamentelor antiinflamatorii nesteroidiene sau steroidiene, in functie de gravitatea bolii. Articulatiile afectate sunt tumefiate, rosii si calde la palpare avand mobilitate limitata.
Din cadrul reumatismelor inflamatorii fac parte: reumatismul articular acut, poliartrita reumatoida, spondilartropatia, artrita psoriazica, spondilita anchilozanta, lupusul eritematos diseminat, pseudopoliartrita rizomeilica, angeitele, etc.
Boli reumatismale inflamatorii
Reumatismul articular acut apare la copiii intre 5 si 15 ani. Este o boala inflamatorie provocata de actiunea toxinelor unui streptococ care provoaca o inflamatie a articulatiilor mari si a inimii. Cauza determinarii bolii o reprezinta o faringita produsa de streptococul beta-hemolitic grupa A, netratata cu antibiotic si care precede cu 1-3 saptamani aparitia manifestarilor clinice ale febrei reumatismale. Este frecvent intalnita in unele tari in curs de dezvoltare.
Poliartrita reprezinta inflamarea mai mult articulatii.
Spondilita anchilozanta apare mai ales la varste tinere, pana in 35 de ani si afecteaza preponderent barbatii. Spondilita anchilozanta este o forma de inflamatie cronica a coloanei vertebrale si a articulatiilor sacroiliace. Fizioterapia si exercitiile fizice ajuta la imbunatatirea posturii, coloanei vertebrale si mobilitate. Kinetoterapia pentru spondilita anchilozanta include instructiuni si exercitii de a mentine o pozitie corecta.
Bolile reumatismale inflamatorii mai grave pot duce spre dizabilitate si chiar handicap.